Както при всяко изобретение на човека, така и при крушките, които се ползват в колите, има дълга история, свързана с развитие и подобрение на продукта. Ако преди време не е имало никакъв избор и единствената по-различна опция е била добавянето на светлини за мъгла, то днес има голямо разнообразие и всеки потребител може да избира между халогени, ксенон или LED фарове. За да отговаря изборът му на поставените изисквания за цена и качество, е добре да се знаят най-основните предимства и недостатъци на всеки един вид.  

Историята. Халогенните светлини се появяват първи през началото на 60-те години. Те се базират на стандартна технология, при която във вътрешността на крушката има нажежаема жичка и малко количество добавка на халоген (йод или бром), които позволяват да се увеличи количеството на светлината и продължителността на живот. Халогени е общото наименование на отделна подгрупа от химични елементи от периодичната таблица (флуор, хлор, бром, йод, астатий и унунсептий). През 1811 година немският учен Швейгер предлага за хлора името „халоген“ (от гръцки: халос – сол, генао - раждане) поради свойството му да образува соли. Идеята му е отхвърлена, но въпреки това името започва да се използва като обобщаващо за цялата група от елементи.

Разновидности. Най-разпространеният вид халогенна крушка е H7 (55W, 1500lm). Този вид се използва за късите светлини. Това е светлината, която виждаме при запалване на двигателя на автомобила. При нея има наличие на една метална нишка, която се нагрява и излъчва светлина. При H4 жичките са две, затова към светлината, която стандартно получаваме от късите светлини, се добавя допълнителна за случаите когато искаме да имаме видимост на по-голямо разстояние.

Как функционират? Този тип крушки се използват при фаровете на автомобилите, благодарение на прилагането на рефлектираща система. В задната част на фара има разположена огледална повърхност, която отразява светлината и я насочва към пътя.

Издържливост. Средната издържливост на една халогенна крушка е около 500 часа. Преди да се пуснат на пазара, крушките преминават специални тестове, при които те се оставят да светят непрестанно 11 часа и 45 минути. След почивка от 15 минути се запалват наново и този процес продължава до достигане на оптималните около 550 часа.

Невинаги този резултат може да бъде реализиран. Различни са факторите, които могат да повлияят на издържливостта на една крушка. От една страна, някои шофьори имат навик да запалват фаровете преди стартирането на двигателя. От друга, има значение и дали волтажът на алтернатора не надвишава стандартните параметри от 13.2 волта. По-малкият волтаж означава по-ниска температура, а това води до увеличаване живота на крушката. В обратния случай се наблюдава преждевременно изхабяване – дори само 5% повече електричесто намаляват издържливостта на крушката наполовина. Неслучайно една и съща крушка, с една и съща мощност, издържа различно време спрямо това в какъв автомобил се ползва.

С времето, под въздействие на топлината, по повърхността на металните нишки започват да се образуват кристали, които нарушават цялостта и не след дълго се разпукват. Ако не свалите крушката да я разгледате, няма как да си дадете сметка за това и обикновено крушката изгасва изведнъж. При халогенните фарове няма предварителна индикация, каквато има при ксеноновите, които променят своя цвят.

Цена. Много хора си мислят, че цената на халогенните фарове е по-ниска само заради тяхната по-малка издържливост (500 часа срещу 3000 за ксеноновите). Но има и друга причина, която е свързана със самия начин на производство и системата, на която са базирани. За халогенните крушки са необходими множество метални нишки, докато при ксеноновите производството наподобява това на полупроводниците. Работниците не могат да имат пряк допир до продукцията и промушват ръцете си през специални отвори, снабдени с гумен накрайник. Крушките се обработват в херметически затворена среда, а въздухът се стерилизира. Всичко това оскъпява процеса, създава повече работа и рефлектира върху цената на крайния продукт.  Въпреки това обаче, ксеноновите фарове са спечелили доверието на много потребители заради своите преимущества. Прочетете повече по темата: 5 интересни факта за ксеноновите фарове