За никого не е тайна, че предимствата при купуване на употребяван автомобил от официален дилър са големи. При избор от програмата FirstClass се възползваш от гарантиран пробег, който е по-малък от 25 000 км, възраст до 18 месеца, удължена гаранция, професионален технически и визуален преглед, гаранция, осигуряваща смяна на избрания автомобил в рамките на една седмица, възможност за замяна на твоя употребяван срещу FirstClass автомобил и не на последно място изгодни предложения за финансиране.

Ще разгледаме най-популярния модел на Volkswagen както у нас, така и в останалите държави в Европа – Golf, и ще ти дадем няколко съвета.

Много е важно, преди да се спреш на дадена версия, първо да си отговориш на няколко важни въпроса:

- За какво ще ползвам новата си кола: предимно за градско шофиране или ще се правят повече километри при извънградски пътувания?

- Трябва ли ми голям багажник?

- Колко човека ще се возят най-често?

- Ще използвам ли често новия си Golf на места, в които задвижването на четирите колела е от реално значение?

- Ще се възползвам ли максимално от допълнително оборудване като навигация, системи, подпомагащи паркирането, и др.?

След като си отговориш на тези въпроси и въведеш избора си в търсачката, е добре да се запознаеш и с тенденциите в пазара на употребявани коли. За да ти помогнем да направиш най-добрия избор от предлаганите в Das WeltAuto автомобили, ще отговорим на тези въпроси с реална статистика от наличните автомобили при дилърите ни.

Дизел: Моделите от различните поколения на Golf, подходящи за дълги пътувания и голям годишен пробег и висока остатъчна пазарна стойност, са тези, оборудвани с богат избор на дизелови двигатели. Ако имаш нужда точно от такъв автомобил с нисък разход на гориво, то дизеловите версии ти дават най-голям шанс да намериш мечтания Golf.

Бензин: Моделите Golf с бензинови двигатели са под 20% от наличните в Das WeltAuto и това показва как се движи пазарът. Въпреки това те са идеални за хора, каращи предимно в градски условия и ползващи автомобила извън града само за ходене на почивки. Бензиновите версии на Golf заслужават твоето внимание и те чакат в шоурума да ги тестваш. По-тихата работа за много хора е предимство, а постоянното намаляване на разхода доведе до внедряването на система за изключване на два от цилиндрите, когато не се нуждаете от пълната мощност на своя Golf. Така разходът става значително по-нисък  и конкуренцията с дизеловите им братя става много оспорвана.
Електрическо задвижване: Тепърва предстои електромобилите, и в частност eGolf, да вземат по-голяма част от пазарния дял. С подобряването на технологиите и увеличаването на пробега им все повече хора се замислят за тази алтернатива. Предлаганите електромобили в търсачката на Das WeltAuto се увеличават постепенно и вече всеки, който се реши да мине на задвижване с ток, може да го направи, като избере своя селектиран и с гаранция eGolf.

Plug-in хибридно задвижване: Основната разлика с електромобилите е по-големият автономен пробег, който дава възможност за по-дълги пътувания със зареждания на бензин. Ниският им разход ги прави добра алтернатива на дизеловите версии на Golf. Golf GTE ти дава сериозна мощност от 150 кВт, или 204 кс, с което показва много добра динамика с минимален разход. Golf GTE и Plug-in хибридната технология комбинира турбо-бензинов двигател с високо оборотен електрически двигател. В зависимост от ситуацията, двата двигателя могат да се ползват оптимално – всеки индивидуално или комбинирано. Ела и ги тествай, за да се убедиш сам. 

Автоматична скоростна кутия: Повечето налични версии на Golf в Das WeltAuto са оборудвани с автоматични скоростни кутии. Ако търсиш такъв автомобил, изборът ти ще е по-голям.

Механична скоростна кутия: От горната информация става ясно, че за моделите с механични скоростни кутии остават 40%. Разликата не е толкова голяма и изборът в крайна сметка се решава предимно от личните ти предпочитания.

4MOTION задвижване на четирите колела 4х4: Предното предаване при Golf преобладава и едва около 5% от моделите в Das WeltAuto се предлагат с 4MOTION двойно задвижване. Въпреки това, ако проходимостта и сигурността при всякакви условия и сезони е от съществено значение за теб, със сигурност ще намериш своята кола при нас.