Колата – тя ни служи в едни от най-важните моменти в живота. С кола ходим на работа, с кола отиваме на почивка, с кола превозваме багаж и стоки, разчитаме на кола когато бързаме или не искаме да сме зависими от транспорт, колата е незаменима когато бързаме… 

Толкова много моменти зависят от изправността на колата, затова грижата за нея е от първостепенно значение. Това не включва само годишния технически преглед, а ежедневната грижа. Колата ни се отблагодарява за нея като не ни изоставя на пътя в неочаквани ситуации и ни гарантира спокойно пътуване на четири гуми. 

 

Златни правила за дълъг живот на колата

· След дълъг път с кола е желателно да изградим добър навик да правим проверка на въздушния филтър, течностите, спирачните дискове, накладките и гумите. Обстойният преглед на колата ни гарантира спокойствие и ни спестява евентуални бъдещи проблеми. Можем да прегледаме и за разхлабени елементи като кори, болтове, маркучи и кабели. 

· Колата има нужда от движение. Ако я ползваме само за придвижване на кратки разстояния, двигателят няма да може да изгаря качествено горивото, да достига оптимална температура, да се прочиства и това би могло да доведе и до корозия в ауспусните гърнета или да окаже негативно влияние и върху маслото. 

· Ако имаме възможност да избираме, по-добре да заредим колата на друга бензиностанция, ако тази, която сме избрали в момента се зарежда от цистерни. В тези случаи рискуваме в резервоара да попаднат нежелани утайки и замърсявания поради голямото налягане, с което горивото се впръсква в резервоарите. 

· Скоростният лост и съединителят на колата не са виновни нито за трафика, нито за шофьорите, които ни засичат. Плавната работа с тях гарантира техния дълъг живот. 

· Колата и нейните компоненти се износват много бързо, ако ни се налага да караме при често и продължително редуване на газ и спирачка. Желателно е, особено при по-дълъг път, да се информираме за трафика и когато имаме възможност да избегнем такова движение. Друг полезен съвет е да шофираме, предвиждайки ситуацията на пътя, плавно да се намаляваме скоростта, така че да не се стига до пълен покой и нов старт, а да се цели постоянно плавно движение на колата.

· Форсирането на двигателя износва елементите и натоварва колата, освен че директно бърка в джоба ни предвид разхода на гориво.Това са само част от нещата, на които трябва да обръщаме внимание, за да можем дълго време да се радваме на своята кола и да я ползваме безаварийно. Ако самите ние нямаме навика да преглеждаме толкова много детайли, то можем да поверим грижата за колата на доверен техник, прегледът при който да бъде фиксиран на определен период от време, а не само при нужда. Спокойното пътуване утре зависи от това колко предвидливи и отговорни сме били вчера. Колата помни…