Истината е, че ако сме се погрижили достатъчно добре за поддръжката на колата през зимата, няма да имаме кой знае колко работа за подготовката ѝ по пътищата през пролетно-летния сезон. Но като имаме предвид, че тази зима ни постави на сериозни изпитания поради ниските температури, сняг и ледове, важно е да обърнем малко повече внимание в какво състояние е колата, за да се насладим на предстоящите дълги и вълнуващи пътувания. 

На какво да обърнем повече внимание?

Двигателят. Температурната разлика от 100°С и нагоре (когато моторът работи достига 95 °С, а през зимата температурите падат под нулата) може да предизвика увреждане на основните компоненти на двигателя. Затова при най-малко подозрение, че нещо не е както трябва,  проверете за течове на гориво от двигателя, течове в охладителната система или други увреждания на двигателя.

Акумулатор и спирачки. Зимните условия и студове подлагат на особено изпитание също и акумулатора и спирачките на колата. Точно затова, ако стартирането на колата отнема няколко секунди, спомнете си задължително кога последно сменихте акумулатора и дали не е време за нов. Ако решите да тръгнете на дълъг път, проверете щателно всички компоненти на спирачната система: накладки, спирачни дискове, ниво на спирачната течност.  

Антифриз за охлаждане на двигателя. Надяваме се още преди настъпването на зимата да сте сменили антифриза, в случай че е било необходимо. Напомняме, че обикновеният син антифриз се сменя на 2 години, а червеният, който е с по-дълъг живот на употреба - на всеки 5 години. Както знаете антифризът предпазва от замръзване течността в охладителната система, в противен случай минусовите температури могат да „подпомогнат“ за фаталния край на двигателя. При високи температури, антифризът спомага за доброто охлаждане на двигателя.

Предното стъкло

Огледайте внимателно предното стъкло, тъй като температурните разлики са най-голям неприятел при леки надрасквания или пукнатини на стъклото. При наличието им крайният резултат може да бъде разрастване на пукнатината или дори счупване на стъклото. Предните фарове също са изложени на риск от напукване или счупване при ниски температури. Така, че едно по-внимателно оглеждане може да ви спести немалко неприятности.

Почистете добре колата

Може да изглежда маловажно и на пръв поглед вманиачаване, характерно за перфекционистите на тема чистота, но особено важно е след влагата и топящия се сняг, да се измие старателно автомобила отвсякъде. Не забравяйте долната му част, където се събират налепи и други нечистотии, най-често сол и пясък, ползвани при заледени пътища. Тези налепи в топлите месеци от година започват да разяждат боята и шасито на колата.

Климатикът трябва да е в пълна изправност

Появата на неприятна миризма в колата след пускане на климатика е ясен сигнал, че нещо с филтъра на климатика не е наред. Освен смяната му се налага да почистите тръбите за въздух, където най-вероятно са се натрупали бактерии и плесен. Почистването може да се извърши със специални спрейове, които унищожават въпросните микроорганизми. Това се налага както за осигуряване на добър микроклимат в колата, така и за нормалното функциониране на двигателя.

Последна подготовка преди старта на новия сезон.

Ако наистина държите на колата си,  защитете боята от ултравиолетовите лъчи. Съществуват прозрачни покривни фолиа, които защитават както от слънцето, така и от отскачащи камъчета и летящи насекоми. 

През зимата в колата слагаме вериги за сняг, стъргалка, лопатка, може и пясък или едра сол, там са си обикновено и въжето за дърпане, кабелите за подаване на ток и какво ли още не. Да не говорим за предметите, които се трупат ден след ден. Сега е моментът да извадите от багажника всичко излишно. Така не само ще сте готови за приятни пътешествия през уикендите и почивните дни, но и намалявайки тежестта на колата, ще намалите излишния разход на гориво.

И накрая не ни остава друго освен да ви пожелаем „Лек път с пролетно настроение!“