Нямате нищо против колата ви да изглежда като нова. Решавате, че е време да я измиете както подобава, освобождавате се от всякакви задължения и развлечения и се отдавате на нея – Колата. Ето и някои малки тънкости около миенето на колата по възможно най-добрия, практичен и бърз начин. Прочетете внимателно следващите редове, за да увенчаете добрите си намерения с успех.

Кои са класическите методи за миене на колата. Кой да изберем?

Безспорно на първо място стои най-класическият сред класическите методи, а именно ръчното миене. Може да звучи архаично, но не са малко хората, които го препоръчват горещо, тъй като и най-новите методи за миене на колата си имат своите недостатъци. А този стар, но изпитан начин ще ви освободи от притесненията за целостта на лаковото покритие, хромираните части и цвета на колата, а също и от опасенията за надрасквания и образуване на петна върху повърхността на колата.

Какво е нужно за ръчното миене?

· Време

· Вода

· Чифт ръкавици

· Автошампоан

· Микрофибрени кърпи

· Две гъби

Сложете задължително ръкавици, тъй като съставките на автошампоана могат да навредят сериозно кожата ви. Не си спестявайте средства и време, отскочете до автомагазините и купете истински автошампоан и качествени микрофибърни кърпи. В никакъв случай не се изкушавайте да ползвате препарати за миене на чинии, които могат да навредят сериозно лаковото покритие на колата.

Нанесете с едната гъба автошампоана върху колата и търкайте по-упорито замърсените места, не използвайте никакви абразивни повърхности. Напълно достатъчни са шампоанът, меката гъба и упоритото търкане. С другата гъба почистете гумите на колата. Изплакнете колата обилно с вода и подсушете задължително лакираните части от колата с микрофибърна кърпа. Не оставяйте колата просто да изсъхне на слънцето, тъй като от варовитата вода ще останат петна върху повърхността.

Накрая изплакнете добре гъбите и изперете микрофибърните кърпи, които ще ви послужат и за следващо подсушаване. За прането на микрофибърните кърпи е необходим обикновен перилен препарат, но без омекотител, тъй като омекотителите запушват микрофибърните нишки и нарушават тяхната попивателна способност. Оставете ги да изсъхнат в затворено пространство, където има по-малко прах и няма как да попаднат върху тях, носени от вятъра твърди частици.

Автоматично контактно миене

Ето го и другият класически метод. Обичан и предпочитан, тъй като всичко изглежда много по-лесно и по-бързо. Достатъчно е да закарате колата в автомивката, за да бъде измита набързо от автоматична машина.

При базираните на лазерна технология автоматични машини колата се измива с вода под налягане с насочени струйки. Това означава, че не се ползват силни химични препарати, които нарушават лаковото покритие, но за сметка на това старите замърсявания няма как да бъдат качествено отстранени. И това е основният минус.

Когато колата е силно замърсена, по-подходящи са автоматичните четкови машини. Все пак трябва да се има предвид, че въпреки мекия материал от който са направени четките, за да не се влоши лаковото покритие на колата е по-добре да не се използва единствено този метод за миене.