Тъй като вече говорихме за класическите методи за миене на колата, сега ще насочим вниманието си към по-модерните. Някои от тях са приети за сравнително ефективни що се отнася до отстраняване на мръсотиите, но в същото време се прокрадват съмнения за това дали не нарушават лаковото покритие на колата и боята. В следващите няколко реда ще поговорим за плюсовете и минусите на модерните методи за миене на кола.

Безконтактно миене

За момента в България този метод се счита за най-модерният, но дали е и най-предпочитаният? Макар да е ефикасен и да изчиства замърсявания на труднодостъпни места, ако не се спазват стриктно подадените инструкции, може да бъде повредена боята или други използвани в днешно време материали при външните детайли като декоративни лайсни или гумени повърхности на автомобила. 

Кои са най-често допусканите грешки при безконтактно миене?

Често се започва първо с отмиване на калта, след което се нанася пяната. По-правилно е върху сухата кола да се сложи пяната, която да действа 2-3 минути (всъщност точно толкова колкото е писано в упътването) и да се отмие заедно с калта и другите мръсотии със струя вода под ниско налягане. Чак след това може да се увеличи налягането на струята. Препоръчва се налягането за отмиване на активната пяна да не надвишава 190 атмосфери.

Обърнете внимание и на пяната

Пяната за безконтактно миене се нарича още активна, тъй като съдържа силно агресивни химически съставки. Наистина чрез тях се отмиват мръсотиите и на трудно допустими места, но тези силно алкални концентрати са пагубни за хромираните повърхности. Крайният резултат от допира на концентрираните алкални разтвори, в най-добрия случай, е потъмняване на хромираните части.

Важно е миещото средство да се отмие идеално

Ако миещият разтвор не се отстрани напълно от повърхността на колата с помощта на вода и подходяща гъба или кърпа, то разтворената от него мръсотия ще си остане размазана след изсъхване. В по-лошия случай ще продължи действието си върху боята на каросерията, което означава само едно – нарушаване на целостта й. Точно тук идва и съмнението доколко безконтактен е безконтактният метод за миене на колата! По определение е безконтактен, затова и в повечето автомивки ще сложат пяната, ще оставят да действа за определено време и после просто ще отмият. Само, че веднага след като изсъхне колата ви, резултатът ще бъде по-скоро притеснителен за вас. Затова изисквайте след отмиване на препарата с вода (и то не каква, а омекотена и топла), повърхностите на колата да бъдат допълнително изчистени с подходящи микрофибърни кърпи, за да бъде отстранен напълно препарата и мръсотията върху тях.

Не се доверявайте на кой да е

Както вече споменахме безконтактното миене на колата предполага ползване на силно активни алкални вещества, които оставайки върху колата за по-дълго време от посоченото в упътването могат да разрушат лаковото покритие и боята на колата. Така че най-добре се информирайте предварително какъв препарат се ползва в автомивката и колко минути трябва да действа пяната върху повърхността на колата. Следете това изискване да се спази стриктно. Една цигара време на служителя в мивката може да се окаже твърде дълго и скъпо за вас. Имайте предвид, че безконтактното миене не е подходящо за коли, които са били наскоро боядисани.

Безводно миене

В България все още безводното миене, не е особено популярно и звучи по-скоро като някаква измислица на хитреци. В действителност този метод, основаващ се нанотехнологиите съществува повече от 20 години и се ползва сравнително масово в Америка и другите страни от Европа. Освен това е екологичен и пести вода. Самите препарати съдържат био-разтворими и естествени съставки, които не замърсяват природата. Не се хаби излишно количество вода, което средно е около 150 литра на кола. Спестената вода и време, както и защитата на природата наистина не са за пренебрегване!

Как точно действа методът безводно миене на колата

Нужно е върху повърхностите на колата да се впръска съответния препарат, който с помощта на микрофибърна кърпа да бъде разнесен по цялата повърхност. Важното в случая е, движенията на кърпата да следват една посока и в никакъв случай в двете или пък да се извършват кръгови движения. Тези препарати съдържат растителни мазнини, които допълнително полират колата. Почистването на колата се извършва за сравнително кратко време, приблизително 30-40 минути, обикновено от двама души. Те задължително трябва да са предварително обучени как се извършва тази процедура, за да не се получат одрасквания върху боята.

Все пак остават някои съмнения, кои са те?

Лаковата повърхност на колата може и да бъде добре почистена по този начин, но остава въпросът как се отстраняват мръсотиите по калниците и гумите на колата? Освен това по микрофибърната кърпа, която минава върху замърсеното място може да останат някои твърди частици, които да надраскат лаковото покритие на колата. Точно на тези съмнения специалистите отговорят, че е много важно персоналът, който извършва този вид безводно миене да бъде добре обучен.