Списъкът с предимствата на LED фаровете е впечатляващ. Неслучайно през последните години те заслужено изместиха конвенционалните крушки с нажежаема жичка. Ето защо:

Пести енергия. Една крушка от 60 вата консумира годишно 525 киловатчаса електрическа енергия докато LED със същите параметри – едва 65! Този нисък разход позволява да се ползват светлините в колата дори при изгасен акумулатор, без риск той да се изтощи. Допълнително пониженото натоварване на ел.инсталацията намалява вероятността от повреда. 

Издържливост. Смяната на една LED крушка може да се наложи едва след много години (около 20), затова се твърди, че животът на този тип фарове е по-дълъг от този на колата. 

Инстантност. Светодиодите се включват мигновено и няма милисекунди забавяне или необходимо време за загряване. Това е важна характеристика, особено за стоповете, когато става въпрос за безопасност и своевременно сигнализиране на колите отзад. 

Без загряване. Светодиодите работят при ниско захранващо напрежение и се характеризират с ниски работни температури, което минимализира проблемите със запотяване на фаровете при студен или влажен климат. Това ги прави и пожаробезопасни, защото се предотвратяват експлозии ипри инциденти. 

Устойчивост. При LED светлините няма наличие на деликатни нишки или стъклен корпус, леки са и това ги прави устойчиви на удари и вибрации, каквито често има в автомобила. 

Насочване на светлината. LED осветлението може да бъде разпределено както равномерно, така и да бъде насочено като единичен сноп. Това е възможно благодарение на факта, че светодиодите са точков източник на светлина.  При тях не са необходими рефлектори и не се наблюдаават светлинни загуби. Тази прецизност ги прави много подходящи за случаите когато е необходима директна насочена светлина – за светлините над регистрационния номер, за интериорните лампи по тавана, за мигачи или за фарове при мъгла. Неслучайно те се използват при светофари и светещи табели по пътя с цел да се гарантира сигурност и безопасност. Наличието на много малки светодиоди позволява да има много източницина светлина, които могат да се разполoжат на различни места по дължината на фара като всеки един от тях има различни функции. Това дава възможност светлината на фаровете да следи прецизно всяко движение на волана, което е предимство при наличие на насрещен трафик през нощта. При халогенните или ксеноновите крушки при завой се осветяват еднакво и двете части на пътя, докато при LED се осветява повече по-широката част от пътя и респективно по-малко тясната част по-близо до мантинелата. 

Екологичност. В производството на светодиоди няма вредни материали. Като цяло материалите, които се използват са доста по-малко в сравнение с конвенционалните крушки. Голяма част от тях могат да се рециклират и използват повторно. Освен това пониженото отделяне на топлина допринася за намаляване на парниковите емисии. 

Поддръжка. Всъщност няма нужда от такава, както и от сервиз, което оправдава по-високата цена на LED осветлението. 

Устойчивост на влага. Светодиодите могат да се използват при висока влажност, но по-важното е, че в такива условия те продължават да работят ефективно без да променят параметрите и качеството на излъчваната светлина. 

Размери. Светодиодите имат много малка площ, което позволява да се създават стилни и естетически добре оформени осветителни тела. 

Цвят. След откритието на синята LED светлина вече е възможно директното излъчване на оцветена светлина без необходимост от цветни лещи. Цветовете са с еднакъв интензитет и наситеност. 

Всички тези предимства са предпоставка за по-високата цена на LED крушките, въпреки че тя е напълно оправдана. За съжаление заради този факт се появяват на пазара по-евтини китайски LED крушки (H1, H4, H4, H7), които обаче излъчват светлина по цялата си повърхност, а при фарове, настроени за работа с LED светлина оптическата система е изработена да поема светлина от една точка. Тази несъвместимост води до нежелано разпръскване на светлината и ниска осветеност на пътя. Затова познаването на начина на работа и методологията на този тип крушки спестява много нежелани проблеми на всеки шофьор. 

Прочетете още: Лазерните фарове - новите технологии в действие