Когато купуваме нова кола често изпадаме в колебания каква точно да изберем – коя марка, кой модел, кой цвят… Когато избираме кола втора употреба обаче въпросите са почти граничещи с безкрай, защото нямаме информация за миналото на автомобила и разчитаме на късмет да попаднем на търговец, на когото можем да се доверим и да имаме добри познания как да определим състоянието на една кола.

Ако искаме да изберем кола втора употреба, която дълго да ни радва след това и да можем гордо да и сложим етикета „успешна покупка“, трябва да вземем предвид няколко неща, които да ни помогнат:

 При покупка на кола втора употреба преди всичко трябва да вземем решение къде ще търсим и дали ще направим предварително проучване на търговците. Вероятността да отидем на първото място, за което се сещаме и да си тъгнем от там с кола втора употреба, която всъщност не искаме, но някой ни е убедил, че е „добра сделка“ никак не е малка. 

 Консултиране с интернет би било от полза. Ако се колебаем между няколко модела е добре да потърсим дали при някой от тях не предстои пускане на пазара на нов модел, което автоматично ще повлияе върху цената на старите.  Като цяло предварителното проучване на пазара и цените винаги би било от полза.

 Търсенето на кола втора употреба изисква време и много често то е повече от предвиденото. Не е желателно да си поставяме за цел да изберем автомобил за един уикенд, защото тогава рискуваме да бързаме и да се чувстваме притиснати от времето. Ако предвидим две или три посещения ще сме по-трезви и неемоционални в избора си и нищо чудно да ни се получи още от първия път.

 Фиксирането в конкретна марка може да ни изиграе лоша шега, защото така може да пропуснем наистина добри оферти, които също биха удовлетворили изискванията ни. Желателно е да си набележим и да имаме поне две или три възможни варианта.

 Колкото и да сме на „ти“ с автомобилите и да имаме познания в тази област, не трябва да подценяваме експертното мнение на механика, който може да направи своевременна диагностика на желаната кола втора употреба преди да пристъпим към покупка.

 Трезва преценка и внимание към детайла – понякога може да се затрудним с прилагането им, ако търговецът ни засипва с въпроси, говорим едновременно по няколко теми с него или обсъждаме важни финансови аспекти по време на тест драйв, когато сме по-разсеяни в разговора. Независимо дали е умишлено поведение или не, трябва да се фокусираме и да получим цялата желаната от нас информация за дадената кола втора употреба.

 Всяка кола втора употреба е била експлоатирана, повече или по-малко. За нейното добро състояние обаче е важно на какви ремонти е била подлагана и къде са били извършени те. Ако купуваме автомобила от Das WeltAuto получаваме необходимите документи, които гарантират доказан произход, детайлна техническа проверка и сервизна история, ако е била необходима. Но ако купуваме кола втора употреба от непроверен дилър, винаги трябва да изискваме сервизна книжка, документация за изминали ремонти и евентуални проблеми.

 

Разгледайте нашите седмични предложения за коли втора употреба тук: http://www.dasweltauto.bg/sedmichni-predlojenia/