Спряли сте се на кола втора ръка, но още имате колебания дали ще се представи добре на пътя, меко ли вози, дали ще има „химия“ между вас. Да, понякога наистина може да усетите, че една кола е за вас още при първото подаване на газ. Необяснимо е, но е както при хората… просто привличане.

За да установите дали желаният автомобил е толкова добър, колкото ви се иска, е необходимо да направите тест драйв. Той ще ви даде необходимата увереност, че изборът ви е сполучлив. Ето и няколко важни правила, които е добре да следвате по време и след тестовото шофиране:

 

• Ако купувате кола втора ръка, с цел да го ползвате за пътувания със семейството, то е добре да вземете някой на тест драйва с вас, който да седне отзад и да сподели впечатленията си дали се чувства комфортно, дали му е достатъчно широко и дали в движение неравностите по пътя не се усещат повече от нужното. Допълнително може да го помолите да провери при ускоряване дали от ауспуха не излиза дим със съмнителен оттенък.

 Изберете достатъчно дълъг маршрут, който да ви убеди във възможностите на колата, за да не остават излишни съмнения във вас. Не се задоволявайте с кръгче на паркинга.

 Независимо дали става въпрос за нова кола или за кола втора ръка, винаги при тестово шофиране трябва да обърнете внимание на две важни неща: ускоряване и спирачен път.

 За да сте сигурни, че работата на климатика не натоварва автомобила повече, го включете по време на тест драйва, за да се уверите дали и колко точно намалява мощността му.

 При тест драйв на кола втора ръка трябва да бъдете наблюдателни и да се заслушате за евентуални необичайни
звуци по време на движение, ако има такива. Всяко едно тропане по ходовата част трябва да бъде проверено, както и други странни шумове.

 Обърнете внимание на датчика за температурата и дали не се покачва при работа на двигателя над 90 градуса. Това е малък детайл, но може да ви спести бъдещи проблеми с охладителната система.

 Тестовото шофиране на кола втора ръка, е желателно да включва и изпробване на ходовата част и кормилната система. За целта може да използвате спокойно и широко място където да направите няколко по-резки маневри.

 Колата е добре да се провери както по време на движение, така и при стационарно състояние със запален двигател, за да се наблюдава евентуална промяна в оборотите.

 Ако сте се спряли на конкретен модел кола втора ръка, може да потърсите друга такава, която да покарате, за да имате база за сравнение. Така когато се качите в избрания от вас автомобил, ще можете по-лесно да се ориентирате дали той е в добро състояние или не.

Ако мислите, че всички тези проверки и детайли са твърде много и може да забравите нещо, то спокойно може да се доверите на Das WeltAuto където автомобилите са толкова щателно проверени, че тест драйв е необходим само и единствено, за да установите дали я има онази особена “химия“ между вас и колата, която ви прави уверени, че именно тя е ВАШАТА!

Разгледайте нашите седмични предложения за коли втора ръка ТУК