Ако в началото идеята на лизинговите покупки беше насочена най-вече върху възможността да си позволим нещо, което джобът ни не позволява, сега вече е по-скоро въпрос на безпроблемна и бърза смяна на това, което според собствените ни стандарти е вече не е актуално.

И така: колата, закупена на лизинг няма нищо общо с „брака вовеки веков докато смъртта ни раздели“. Тоест, купувайки кола на лизинг се отварят и нови хоризонти, защото новият модел ни вдъхновява повече, вдига ни адреналина, кара ни да мечтаем, искаме го сега, веднага, нищо, че само преди три-четири години сме усещали подобни емоции към настоящия си автомобил. Вкусовете се менят, а и новите предложения са винаги по-апетитни… „Глезотии“ – би казал някой, но докато глезотиите на другите може да са в наша полза, тогава няма от какво да се оплакваме. Но да се върнем към съществения въпрос:

Наистина ли колите, върнати от лизинг са за предпочитане?

Факт е, че колите, върнати от лизинг са на не повече от 3-4 години. И на това, ако не му се казва почти нов употребяван автомобил! Тогава излишно е да споменаваме, че разходите по поддръжка ще са много по-ниски, просто защото няма да се чупи непрекъснато.

Колите върнати от лизинг на всичкото отгоре в повечето случаи са снабдени с последните удобства и технологии по отношение на разход на гориво, комфорт и сигурност. Тогава какво повече да желаем?

Трети коз: понякога колите, върнати от лизинг са все още във фабрична гаранция, давана от производителя. Това, разбира се, не е правило, но е напълно възможно…

Колите, върнати от лизинг се предлагат и от дилърите на марките, които гарантират изправността на продавания автомобил, както е при Das WeltAuto. Всичко необходимо за подмяна е направено и поне в последствие няма да е нужно сами да се занимавате с „детективско определяне на проблема“, което освен средства ще ви загуби нерви и време. Имате пълно досие: реални километри и документация, извършени ремонти и прочие. Така между другото наяве излиза и едно от основните предимства да изберете употребяван автомобил от дилър, а не от произволна автокъща. Плащате не просто реалната цена на автомобила, но си осигурявате и спокойствие. В крайна сметка сериозните дилъри на коли върнати от лизинг ще ви предложат дори и възможността да върнете автомобила в случай, че нещо ви е разочаровало.

И още един сериозен плюс: цената! Вярно не става дума за нов, но все пак - почти нов автомобил, който ще ви позволи да се чувствате сигурни на пътя, защитени от евентуални усложнения на една много по-достъпна цена в сравнение с тази на нов автомобил.  И като добавим към възможността да се закупи употребяван автомобил на лизинг, козовете стават с един повече. 

В заключение само ще споменем, че закупуването на употребяван автомобил, било то върнат или не от лизинг, е цяло изкуство в основата на което обаче стои истински прагматизъм. Така че оставете емоциите настрана. На първо място дайте си ясна представа за това какви са реалните ви изисквания и нужди – излишно е да се ровите из мрежата за офроуд автомобил, ако ще го ползвате от вкъщи до офиса, фитнеса и обратно. Определете си ясно и какъв е бюджетът ви и тогава се впуснете в разходки из мрежата за автомобили върнати от лизинг, в случай че сте се убедили, че си струват наистина.