Всеки, който по една или друга причина е търсил употребяван автомобил, със сигурност е забелязал една обща черта в почти всички обяви, а именно присъствието на думите „реални километри“, изписани с главни букви, подсилени и с няколко удивителни.

Независимо от годината на производство, простата статистика показва, че масово колите се представят като изминали едва 100 - 150 хиляди километра. На пръв поглед това изглежда обнадеждаващо, но автомобил, произведен в периода около 2000-ната година би трябвало да е изминал много повече. За да не се окажете в ситуацията, че купувате кола с легендата за бабата шофьор и израсналото дърво пред гаража ѝ, когато купувате употребяван автомобил от непроверен търговец, бъдете мнителни при всяка покупка и знайте кои са факторите, издаващи превъртяните километражи.

Ето за какво трябва да внимавате:

Направете груба сметка

В България колите изминават близо 15 хиляди километра на година, което за 10 години прави 150 хиляди, следователно би било съмнително подобен автомобил да е изминал едва 1/3 от тези километри. Поинтересувайте се от навиците на купувача - защо продава колата, колко често я е ползвал /ако има информация, питайте дори колко далече е било работното му място от дома, за да сметнете дали представените стойности са реални/.

Проверете сервизната книжка

Поискайте от собственика да ви предостави оригинална сервизната книжка на автомобила, а не копие. Информация в нея би трябвало ви даде по-подробна информация за обслужването на автомобила през годините. Огледайте добре за старателно коригирана информация.

Обърнете внимание на таблото

Добре огледайте таблото. Забележите ли липса на болтове или следи от развиването им. Това може да означава, че то е било сваляно, за да се манипулират данните на километража, особено ако е механичен. За съжаление, с навлизането на електронните километражи, разкриването на подобен проблем с просто око e почти невъзможно, тъй като измамата става чрез софтуер.
Какво е състоянието на педалите?

Ако педалите са изтъркани, значи колата има дълга история. От друга страна, ако изглеждат твърде нови, а колата е твърде стара – също не говори добре.
Премерете грайферите на гумите

В случай че продавачът ви предлага автомобил на 50 хиляди километра, гледайте добре гумите. Кола с такъв пробег би следвало да се движи с оригиналните гуми, а грайферите им да са с по-дълбоки разрези.

Не подхождайте със сляпо доверие към вносните коли

Широко разпространено е мнението, че колите, внесени от чужбина се предлагат без прикриване на информация относно изправността. За жалост това не е вярно. Дори в големите европейски страни, чиито коли достигат до българския пазар, манипулирането на километражи е често срещана практика. Затова горните съвети са валидни при проверка и на тези автомобили. Посещение в оторизиран сервиз на съответната марка с подходящо оборудване и софтуер може да даде яснота за истинността на данните.

Das WeltAuto - сигурност на пътя

Автомобилите, които се предлагат от Das WeltAuto, са с пълна сервизна история, която включва целия период от момента на производството до последния собственик. Автомобилите минават  технически преглед със специален софтуер, който включва над 150 позиции. Излизайки от дилърството, всеки клиент може да е сигурен, че употребяваният автомобил, който е избрал, е проверен детайлно, което да гарантира спокойствието му на пътя.