Няма спор едно от най-ценните имущества за всяко семейство е колата. Често се възприема като по-ценна дори от дома и това важи в пълна сила за силната половина от човечеството. Не за друго, а защото голяма част от мъжете свързват дома със затворено скучно пространство, в което няма почти нищо интересно за правене. Докато КОЛАТА… е, това е друго нещо – колата е свобода, покоряване на нови територии, а защо не и на нови сърца. (Вж. статията ни „Какво „говори“ колата на един мъж на жената?“)

Не че колата не се нуждае от внимание и време за почистване, прегледи и ремонти, но някак си те тежат по-малко. И тук не можем да минем всички под един знаменател. Има такива, които се престарават и са готови дори и да спят в колата, за да не би някой да я одраска. Други чисто и просто обичат колата им да е чиста и в изправност. В третата група попадат тези, на които въобще не им пука в какво състояние е колата, стига да пали и да ги заведе някъде. В тази статия ще разгледаме най-често допусканите грешки от представителите на двете крайности – тази на престараващите се и тази на нехаещите.

Измиване на стъклата с неподходящ препарат

Понякога в желанието си да притежаваме перфектния лъскав автомобил, сме готови да допуснем една сериозна грешка, а именно да грабнем препарата за прозорци, с който жената чисти стъклата у дома и да започнем старателно да търкаме стъклата на колата.

Стоп! Не се прави така. Повечето препарати за прозорци за домашна употреба съдържат амоняк, който разгражда мазните петна и други мръсотии, но заедно с това разрушава специалната повърхност на автомобилните стъкла.

Автопрепаратите за почистване на стъкла не съдържат амоняк и не вредят върху боята на колата, хромираните части или гумите, почистват достатъчно добре засъхнали насекоми, мазни петна, восък, силикон и остатъчното лепило от винетки или друг тип стикери.

Подобно престараване в търкането и най-вече при ползване на неподходящи препарати при почистване на колата, може да доведе до необратими последствия и върху боята на колата, затова повече по темата за миенето на колата прочете тук и тук.

Гореща вода върху замръзналото предно стъкло

В никакъв случай не се изкушавайте да залеете с вряла вода замръзналото предно стъкло. Това може да предизвиква напукване на стъклото. Използвайте специална течност за размразяване и стъргалката. Не включвайте веднага чистачките, от една страна няма да свършат работа, от друга ще се повредят необратимо.

Липсата на дистанция

Дори пътуването към най-вълнуващата дестинация се превръща в истински кошмар, ако за задната броня ви се залепи досадния нетърпелив шофьор. Не че ще стигне по-бързо там закъдето е тръгнал, ако не може да ви изпревари, но явно изпитва особено удоволствие от това да ви лази по нервите. Жалко, че освен обтягане на обстановката, шофьорите, незачитащи необходимата дистанция създават предпоставки за ПТП и на всичкото отгоре сами рушат колите си.

Ако сте в предния автомобил и се движите с висока скорост, неволно изхвърляте ситни камъчета от асфалта, които с висока скорост се изстрелват към задната кола. Резултатът е разрушаване здравината на предната броня и капак на колата, залепена след вас. Образуват се драскотини, които с времето и честото неспазване на дистанция се увеличават, боята пада, образуват се ръждиви участъци, а в най-лошия случай - едно камъче може да доведе до спукване на предното стъкло. Ще кажете: „Така му се пада на досадника отзад.“ Само, че ако трябва да бъдем честни, май на никой не му се разминава ролята на въпросния „досадник“, който кара отзад.

Прекалено товарене на колата

Не е добра идея да си мислите, че колата ви се справя чудесно и като лекотоварен автомобил. Прекаленото товарене на автомобила с багаж от какъвто и да е характер, не само пречи на обзора назад, но и застрашава поведението на пътя на автомобила. Да не говорим за последствията, които може да се окажат пагубни за мотора.

Мръсната кола

Залепналите по повърхността на колата пръски кал и уличен прах нарушават целостта на лаковото покритие. По подобен начин вредят падналите цветове от липи и смола от дърветата, които буквално залепват върху колите. Ако решите просто да ги отстраните с леко навлажнена хартиена кърпа или пък с влажни кърпички за ръце, със сигурност ще си създадете допълнителни проблеми, тъй като ще нанесете допълните щети върху боята.

Що се отнася до неприятните „подаръци“ от птиците, направете всичко възможно, за да ги отстраните колкото се може по-бързо. Киселинният състав на екскрементите е неприятел №1 за лака на колата. Ползвайте микрофибърни кърпи и подходящи препарати.

Доливането на радиатора само с чиста вода!

Рязкото подаване на газ и набиване на спирачки, както и дългите престои в задръствания в летните жеги са причина за повишаване на температурата в радиатора. Ако в радиатора е доливана само чиста вода завирането ѝ става напълно възможно, а това пряко нарушава плавната работа на охлаждащата система.

Не трябва да се ползва чешмяна вода, тъй като тя съдържа различни минерали, които с нагряването се отделят и наслагват по стените на радиатора. По този начин се образува излишен изолационен слой, който нарушава топлообмена.

Прелитането през полегналите полицаи

Полегналите полицаи, разположени най-вече в близост до училища и болнични заведения, за някои шофьори се превръщат в истинско предизвикателство. С едно по-яко натискане на газта се чувстват като герой от филмова продукция с високоскоростни сюжети. За жалост подобно „прелитане“ през изкуствените бабуни може да навреди не само на пътниците, но и на окачването на автомобила, което с времето се разбива, а ремонтът му излиза прекалено скъпо.