Когато чистите колата и искате да сте сигурни, че е чиста отвътре и вън, обърнете внимание не само на каросерията, стъклата, седалките, фаровете и огледалата, но и на джантите и гумите! Именно те създават впечатлението за елегантност и спортен дух на колата ви.

 

Почистването на джантите и гумите не е просто мания

Редовното почистване на джантите и гумите удължава живота им и осигурява по-голяма безопасност на пътя. Преди самото почистване е важно да се извърши проверка на налягането в гумите и внимателен преглед на джантите. Когато налягането на гумите следва изискванията на производителя, тогава можем да сме сигурни, че сме отдали нужната грижа за тях. От друга страна отстраняването на изкривяванията и други малки повреди на джантите ще предотврати евентуално дърпане на волана, вибрации и цялостен дискомфорт при шофиране.

Как да почистим джантите и гумите

Най-бързият начин за почистване на джантите и гумите е посещението в автомивка. Мисълта някой друг да се поизцапа вместо нас е наистина съблазнителна. Лошото е, че в повечето случаи ползваните автоматични четки не позволяват почистването на джантите в дълбочина и вътрешната им част остава почти толкова мръсна, колкото и в началото. От друга страна, ползването на препарати и особено тези на киселинна основа, както и абразивни четки и гъби трябва да се извършва с необходимата компетентност и внимание. Затова не се доверявайте на когото и да е, защото щетите могат да са много повече от ползите.

Водна пара под налягане за почистване на джанти и гуми

Някои автомивки предлагат почистване с водна пара под високо налягане. Парата под налягане достига и до най-труднодостъпните места и премахва мръсотиите в дълбочина, не е необходимо дори да се свалят джантите. Не се използват киселинни препарати. За някои лакови покрития обаче този тип почистване не е подходящ, тъй като може да предизвика потъмняване.

„На вълка му е дебел врата, защото си върши работата сам“

За идеално почистване на джантите и гумите трябва да се има предвид, че е препоръчително те да се свалят. Само така ще могат да бъдат премахнати изцяло полепналата кал, прах, асфалтови и метални налепи, сол след зимния сезон, мазни петна и др. Подсещаме, че ако така и така сте свалили гумите, имате идеален повод да почистите както подобава и вътрешната част на калниците.

За почистването на джантите и гумите, ползвайте неагресивни препарати или автошампоани. Повечето препарати за почистване на джанти са подходящи и за гумите. Преди да закупите препарат за почистване, уверете се от какъв материал са направени джантите на колата ви, за да изберете най-подходящия за тях. 

Добре е да оставите препаратът да подейства за известно време. Ще ви са необходими още микрофибърна ръкавица или кърпа, с която да отстраните шампоана, като я накисвате непрекъснато в кофа с вода. Ако след това първоначално почистване все още има налепи или петна, използвате четка за джанти. Търкайте внимателно! Измийте финално с вода джантите и гумите и накрая подсушете. 

Ако нямате време да сваляте гумите от колата

Специално създадените кръгли четки за почистване на джантите могат да ви спестят свалянето на цялата гума, тъй като успяват да почистят джантите в дълбочина. Излишно е да се залъгваме, че по този начин те ще бъдат почистени перфектно, но все пак крайният резултат ще е задоволителен. И в този случай ще са ви нужни препарат, гъба, микрофибърна кърпа или ръкавица. Добре е да използвате маркуч с нежна струя на водата.

На финала на почистването

След като сте подсушили добре джантите с микрофибърна кърпа, можете да нанесете подходящи вакса, паста или друг тип полиращ препарат, като се съобразите дали са подходящи за конкретния тип джанти. Имайте предвид от какъв материал са направени джантите: стомана, алуминий, хром, мед и т.н. Прочете внимателно упътването на полиращия препарат. По този начин ще запазите блясъка им за по-дълго време, освен това ще предпазите горния им покривен слой и ще ги подготвите за по-лесно следващо почистване.

Ако искате да подсилите и блясъка на самите гуми, може да използвате специално създадени за тях спрейове със силиконово покритие, което освен естетическо приложение има и защитна функция за гумите през зимата и високите температури през лятото.

Как да съхраним най-добре почистените джанти и гуми в гаража

Ако сте измили гумите, защото смятате да ги смените с подходящите за сезона, не забравяйте да ги поставите в щадяща ги позиция за „зимуване“. Ако гумите останат на джантите, то тогава въздухът не трябва да се изпуска и е нужно да се сложат една върху друга в легнала позиция. Като е добре да се сменя позицията им през месец, за да не се слегнат най-долните гуми от натиска. Важно е да се съхраняват на сухо място и да не са изложени на пряка слънчева светлина.