Сега, когато по улицата мине електрически автомобил, бъдещето изглежда толкова реално, близко и екологично. Всеки за секунда може да се почувства по-щастлив, защото знае, че живее точно във времето на напредък, за което са мечтали предходните поколения. Съвременният човек всеки ден става свидетел на новостите, които в рамките на няколко години стават част от ежедневието му, затова съвсем скоро се очаква за екологичната модернизация да не се говори в бъдеще време.  

Сега нещата вече изглеждат лесни и достъпни, но било ли е така и в началото?

Кога започва всичко?

Мечтата за развитието на автомобилите и тяхното постоянно модернизиране винаги е била част от ежедневието. Днес тя е поверена в ръцете на инженери, механици, технолози, но всъщност искрата и първоначалната идея за автомобилите идва от един художник. Възможно ли е това? Да, ако името му е Леонардо да Винчи. Той създава дизайн на виждането си за кола още през 15 в, въпреки че автомобилната индустрия се появява 4 века по-късно. 

Коя е първата електрическа кола?

Отговорът на този въпрос зависи от гледната точка. Ако става въпрос за първото работещо превозно средство с електрически мотор, то това е малък локомотив от 1834 г. Той включва в себе си два електромагнита и батерия, а изобретателят му е американецът Томас Давенпорт. Да, точно толкова отдавна бъдещето вече е в ръцете на хората с напредничаво мислене. За жалост откритието на Давенпорт се оказва твърде скъпо за времето си и първата кола, задвижвана от електрически заряд излиза на бял свят няколко десетилетия по-късно.

Времена за пионери

Първият успешен електромобил прави своя дебют около 1890 г., благодарение на Уилям Морисън. Неговото изобретение, което наподобява товарен вагон,  може да превозва до 6 човека едновременно и достига скорост от 14 км/ч. Това е и моментът, в който пламва интересът по този тип превозни средства по целия свят. Няколко десетилетия след това обаче електрическите автомобили влизат в така наречените „тъмни времена“. Технологията не се развива достатъчно бързо и започва да изостава пред модернизацията на автомобилите с двигатели с вътрешно горене. Цената на бензина е по-достъпна,  а и електрифицирането още не е присъщо за всеки дом.

Светът се нуждае от електрически коли

След измененията на Закона за чистотата на въздуха от 1990 г. и Закона за енергийната политика 1992 г, въпросът за нуждата от електрически коли в Америка се повдига отново, но този път с много по-сериозни намерения. Въвеждането на нови регулации за емисиите от превозните средства, издадени в Калифорния, помагат за възвръщането на интереса към електрическите автомобили в САЩ. Това е и периодът, в който производителите започват да модифицират най-продаваните си модели в електрически, без да губят от мощността им, което означава – бързина от около 96 км/час 

Електромобилите днес

Съвременните електромобили не отстъпват на новите коли с двигатели с вътрешно горене. И не само - те са предпочитани от хората, които пряко се интересуват за бъдещето на планетата. Изборът им е оправдан, защото електромобилите притежават всички търсени качества на пазара – бързина, комфорт, маневреност, икономичност, а и собствениците им се възползват от безплатен престой в зоните за паркиране в градовете. Има още фактори, които вещаят сигурно и светло бъдеще на електромобилите. Скоро ще споделим с вас кои са те. 

Да, със сигурност има още какво да се очаква, но това важи за цялата автомобилна индустрия.