Сега, като си пуснете стар филм с футуристична насоченост, в който действието се развива през 2020 г, най-вероятно се смеете с глас на летящите автомобили, хвърчащи с бясна скорост край безкрайните небостъргачи, и си казвате „очакванията са надминали възможностите“! Вече сме почти на прага на 2020-та и този сюжет изглежда няма как да се случи, но съдбата на един друг сценарий става все по-ясна… И ако в близко бъдеще не се предвижда появата на летящи автомобили, то със сигурност вече навлизаме в ерата на електроавтомобилите!  

По-евтино зареждане

Електрическите коли могат да се заредят и от вкъщи, като зареждането излиза по-евтино от бензина, дизела и дори газта. Зареждането за 100 км струва средно 2.20, ако колата се зарежда сравнително бавно от обикновен контакт и оптимална цена от 8-9.00 лв за 100 км, ако се предпочете бързо зареждане от зарядна станция. Това са данни от настоящето, за в бъдеще се очакват още по-добри новини.

Като говорим за настояще, има какво да желаем още по отношение на броя зарядни станции за електроавтомобили. В България има около 60 зарядни станции, но скоро тази услуга ще бъде актуална навсякъде. Трябва да отбележим, че и собствениците на електроавтомобили не са кой знае колко много – едва ли надминават 500.

В Европа страната с най-много електроавтомобили е Норвегия – приблизително 22% от закупените електромобили в Европа (около 44 900 продадени електрически автомобили за 2016 г). Следват Исландия, Швеция, Швейцария, Белгия, Финландия, Австрия,  Великобритания, Франция и Холандия.

Във Великобритания е на път да бъде прието изискване всички големи бензиностанции да разполагат със зарядни устройства за електрически автомобили. Проектозакон в Индия пък гласи, че до 2030 година всички автомобили трябва да са електрически, а в Япония вече електростанциите са повече от бензиностанциите. За включване в цялостната европейска програма,  България би трябвало до 2025 г. да замени половината от автомобилните си транспортни средства с екологично чисти.

За да бъде и по-бързо самото зареждане

Изследователи от Университета в щата Индиана в САЩ, разработиха ново поколение батерии за електрически автомобили, които се зареждат почти мигновено или поне не по-бавно от наливането на гориво в резервоара. Разработени са на базата на течен електролит (разтвор от вода и етанол или метанол), като е решен проблемът с мембраните, които с времето се разграждат, тъй като такива в батериите просто няма – точно в това се състои иновацията на този тип течни батерии. Все още изобретението е в процес на одобрения, но ако гледаме оптимистично на бъдещето, най-вероятно всеки един от нас в скоро време ще замени стария си автомобил с електрически.

Екологични са, няма спор

Атмосферните аномалии, на които сме свидетели все по-често и по-често, са достатъчна причина, за да се вземат мерки относно опазването на околната среда.  Една от важните стъпки в това начинание е развитието на автомобили, които не изхвърлят вредни емисии. И ето, че електрическите автомобили са точно такива еко-автомобили.

Може и да продължим по темата. Достатъчно е да си помислим за задръстванията в градовете в пиковите часове, за да усетим натрапчивия мирис на изгорели газове във въздуха. Да не говорим за онези стари коли, които вдигат такава пушилка, сякаш не ползват бензин, дизел или газ, а въглища! А сега, ако само за миг си представим същите тези задръствания, но с електрически автомобили, едва ли неудобството от километричните опашки ще бъде решено, но поне няма да мирише на вредни газове, а ще се наслаждаваме на аромата на дърветата и растителността наоколо. 

Модерното екологично мислене се отплаща... и то веднага!

Електрическите автомобили, освен предимствата за по-евтино зареждане и защита на природата, могат да се похвалят и с освобождаване от скъпи такси, като еко-такси, някои местни данъци, безплатно паркиране в „синя зона“, освобождаване дори от пътни такси, държавни субсидии за закупуване на екоавтомобил.

Още един плюс…

Тъй като електрическите автомобили се задвижват от батерия, те имат по-малко части под предния капак за разлика от автомобилите с двигатели с вътрешно горене, а това означава и по-малко части за ремонтиране. Човек с удоволствие може да забрави за ремъци, филтри, антифриз, стартери, масло и т.н.  

Пътуването е част от почивката

Пътуването до любимото място може да е лишено от друсане, не заради липсващите дупки, разбира се, а заради самото трептене на колата. Колата се движи безшумно и без вибрации, а това си е истински комфорт както за шофьора, така и за пътниците в колата.  Ако пък случайно на някой собственик на електроавтомобил започне да му липсва вълнуващото ръмжене на мотора, може да си настрои специални екстри, които при ускорение да издават най-качественото ръмжене на автомобил или дори звуци, характерни за движението с летяща чиния. И ето, че сценарият с летящите автомобили не изглежда съвсем невъзможен!