Може би пред някои хора дилемата нов или употребяван автомобил изобщо не стои на дневен ред, но при много други не е така, и то не винаги причината е финансова. Понякога човек има предпочитания към конкретна марка или модел, които е карал, и на които се доверява. Нерядко това също може да е причина да търси автомобил втора ръка.

Финансовата част на нещата… Факт е, че основната причина за покупка на автомобил втора ръка най-често е по-ниската му цена. Статистиката сочи, че новите коли губят около 40% от стойността си през първите три години след пускане на пазара и до 60% след четвъртата година. За период от 10-15 години този спад стига до 80%. 

Друга причина за търсене на автомобил втора ръка често е свързана със спестяването на пари докато се появи възможност за покупка на нова кола. Необходимостта от втори автомобил за семейството или за работа също може да доведе до този избор. Нерядко и желанието на човек да не се обвързва с кредити и заеми също го води до шоурума за автомобили втора ръка.  

Проверката на времето… Не можем да отречем, че въпреки множеството тестове, новите коли не могат да бъдат подложени на най-сериозния от тях – времето. Всеки автомобил втора ръка има изградено поведение на пътя, проверено и потвърдено чрез опита на хората, които са ползвали този модел. Неслучайно именно с годините дадена марка става лидер в сигурността, друга – в оптимизирания разход на гориво, трета – в комфорта на пътя.  

Поддръжката… По този въпрос мненията са разнопосочни. Една част от хората предпочитат новата кола, защото тя има гаранция и няма да се налагат непредвидени ремонти поне в началото. Когато обаче повредата не се покрива от нея и се налага да се извадят пари от собствения джоб, то те обикновено не са никак малко. При автомобилите втора ръка частите, застраховките и данъците са по-ниски като това е  доста често използван довод за покупка. 

Купувачите, които не искат да се сблъскват с непредвидени изненади при поддръжката на своя автомобил втора ръка, търсят доверен източник като Das WeltAuto, който осигурява необходимата гаранция от 6 месеца или определен пробег, както и сервизни документи, които гарантират тези условия. Клиентите са улеснени и при необходимост от поръчка на оригинални авточасти. 

Стил на шофиране… Не е без значение какво бъдеще очаква автомобила втора ръка, защото ако то включва труднопроходими маршрути и прекомерна експлоатация, то успоредно с тях се увеличава вероятността от подмяна на части или евентуални ремонти. В тези случаи по-разумно решение би бил новият автомобил с по-дълъг гаранционен срок. 

Когато екстрите са от значение… Да, може за някого да са глезотии, но има хора, които пътуват често или прекарват почти целия си ден в колата и за тях е важно да се чувстват комфортно и да разполагат с удобства, които да ги улесняват. За съжаление всяко нещо си има цена, а при новите модели тя е доста висока. В тези случаи едно практично решение е автомобил втора ръка, който е запазен, в добро състояние и разполага с почти всички необходими екстри на по-приемлива цена.