От известно време насам ви се налага често, често да посещавате автосервиза. Може би е дошло време за смяна на колата? Подобен въпрос за някои звучи примамливо, за други е повече от кошмарен. Ясно е, че покупката на чисто нов автомобил е скъпо удоволствие, което не всеки може да си позволи. В такъв случай е нужно друго решение. Ако решите да го потърсите в офертите за автомобили, върнати от лизинг  или други употребявани автомобили, обърнете внимание на въпросите по-долу! Ясният отговор на всеки един от тях, ще ви помогне при взимането на крайно решение за покупка.  

Какви и колко са били предишните притежатели на автомобилите, върнати от лизинг?

Възможно собствениците да са били физически лица или фирми. Важно е да получите яснота за предния собственик, за да можете да направите извод за това колко често и в какви условия е била използвана колата. Сами се досещате, че съществува огромна разлика между собственик – физическо лице и собственик - фирма за коли под наем.

Когато пък собствениците са били повече от един, трябва да знаете, че с истинска емоция и грижа към автомобила се е отнасял задължително първият собственик, и в по-редки случаи собствениците след него. Едно от обясненията на този факт е, че първият собственик е вложил много повече средства в покупката на своя автомобил и това се отразява върху отношението му към него.

Кога последно е обслужван автомобилът?

Този въпрос е задължителен, за да си дадете ясна представа за това доколко изгодна е цената на избрания от вас автомобил. В случай, че колата е обслужена и са сменени нужните консумативи, като ремъци, масла, филтри, можете да бъдете спокойни, че не ви престоят неприятни изненади и неочаквани допълнителни разходи. Не се доверявайте само на думи, изисквайте доказателства от самия търговец на автомобили.

Правени ли са ремонти по автомобила? Какви?

Някои автомобили, върнати от лизинг, се изкупуват като топъл хляб, но съдбата на други е да чакат със седмици и месеци своя нов собственик. Преди да вземете крайно решение, поинтересувайте се за историята на ремонтите, през които е преминал избрания от вас автомобил. Естествено е, че ако на автомобила е сменен някой агрегат, имате още една причина да се чувствате по-спокойни при покупка, просто  защото няма да ви се наложи да го правите вие след известно време. Ако пък не е правено нищо, с малко повече умения бихте могли да си осигурите и отстъпка от първоначално обявената цена.

Как стои въпросът с услугата тест драйв?

Не се притеснявайте да искате това, което ви се полага. Тестовото шофиране е единственият начин да направите избор, за който няма да съжалявате в бъдеще. Първото запалване и потегляне активират онзи вътрешен инстинкт, който почти никога не лъже. В зависимост от това как се „държи“ автомобилът на пътя, може да си дадете сметка дали сте един за друг.  

Съществува ли вариант за замяна на досегашния автомобил?

Не пропускайте да попитате търговеца на избрания от вас автомобил дали предлага услугата замяна на сегашния ви автомобил с доплащане за нов. Така ще си спестите немалко време и нерви в опити да продадете сам  досегашната си кола.

Има ли възможност за разсрочено плащане?

Масово хората смятат, че автомобилите, върнати от лизинг, трябва да бъдат купени с точно приготвена сума, но вашият автомобилен търговец може да ви предложи възможност за финансиране. Представителите на Das WeltAuto, като партньори на структурите на Порше Холдинг в България, имат до себе си доверен партньор в лицето на Порше Лизинг, които могат да финансират инвестицията ви.

Предлага ли се услугата – регистрация на автомобила?

Повечето собственици на нов или употребяван автомобил, предпочитат да спестят средства, като се заемат сами с процедурата по регистрация на автомобила. Истината, че веднъж попаднали във „водовъртежа“ от задължения, правила и изключения по тази процедура, разбират, че загубеното време и нерви са им стрували много по-скъпо от спестените средства. Затова опцията автомобилният търговец да се заеме с регистрацията на автомобила, може да се окаже истински коз в ръцете ви.

Това са част от важните въпроси, които трябва да обсъдите със своя автомобилен търговец преди да направите покупка. Със сигурност списъкът може да бъде продължен в зависимост от индивидуалните ви нужди, затова ще се радваме, ако споделите вашето лично мнение или опит.