SUV или кросоувър в последно време започва да звучи като въпрос от Шекспирова пиеса. Търсенето им в последните години достигна неочаквани дори за производителите мащаби и те трудно се справят с производството им. За да изберете на кой тип от двата автомобила да заложите, първо трябва да сте сигурни какво точно представляват те и какви са разликите помежду им.

Направо започваме от SUV-овете, чието съкратено име идва от Sport-Utility Vehicle. Тези машини трябва да бъдат представители на истинските офроудъри, които не се страхуват от всеки пресечен терен, изправил се пред тях. В последните години производителите полагат неимоверни усилия да развиват технологично SUV-овете си и те вече не са големи ръбати всъдеходи с механични блокажи, а луксозни автомобили с висока проходимост и интелигентни системи за задвижване на четирите колела, които вместо вас избират настройките спрямо терена под гумите им.

Класът на кросоувърите може да бъде определен като пълна противоположност на SUV-овете, но не съвсем. Това е така, защото са разработени най-често на базата на хечбек леки автомобили, но със задачата да изглеждат и дори с възможностите да се държат извън пътя като „джиповете“.

И така SUV или кросоувър е вашият избор?

SUV?

Ако пътуванията по пътища и магистрали не са ви достатъчни и всеки уикенд търсите офроуд предизвикателства или пък хобито ви е свързано с това, не се притеснявате от по-високия разход на гориво, но в същото време ви трябва просторно купе, възможност за седем места и голям багажник, то един истински SUV може да ви стане най-верният приятел. В Das WeltAuto има богат избор между Audi Q5 и Q7 или Volkswagen Touareg.

Кросоувър?

Правите голяма част от километрите през годината в града, а пътуванията за почивки и ваканции минават предимно по асфалтираните пътища, но там искате да се възползвате от автомобил с по-висок просвет и всички системи за сигурност, трябва ви по-добра проходимост през зимата или при лоши условия на пътя със задвижване на четирите колела, то можете да потърсите в търсачката на Das WeltAuto някой от модерните кросоувъри като Audi Q2 и Q3 или Volkswagen T-Rok и Tiguan, съчетаващи всички тези качества в един автомобил.